De Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) staat op het punt te worden overgenomen door branchegenoot Nuts Groep, onder meer de eigenaar van Budget Energie.

Dat bevestigde NLE woensdag na berichtgeving door het Financieele Dagblad. Met de deal zou zo’n 200 miljoen euro zijn gemoeid.

Door de overname wordt Nuts Groep, dat weer voor 50 procent in handen is van investeerder Waterland, de vierde energieleverancier van Nederland na Nuon, Essent en Eneco. De bedrijven zijn samen goed voor 600.000 klanten in Nederland en 100.000 in België.

Daarmee is de combinatie nog een stuk kleiner dan de grote drie in Nederland:

Voor 2020 mikt de combinatie op meer dan 1 miljoen klanten. Dit jaar rekent het bedrijf op een omzet van 700 miljoen euro.

Beide merken blijven na de overname naast elkaar bestaan. Er werd niet gemeld of de overname ten koste gaat van banen.

Volgens Sjef Peeraer, topman van Nuts Groep, is het grootste deel van het huidige personeel nodig om de groei van het bedrijf te kunnen opvangen. “Bij Budget Energie zijn we vooral IT- en procesgedreven, waardoor we super-efficiënt inkopen en factureren. Bij NLE zijn juist zaken als marktbewerking en productontwikkeling beter ontwikkeld”, laat hij weten in een persbericht.

De Nederlandse Energie Maatschappij is opgericht in 2005 door ondernemers Pieter Schoen en Harald Swinkels met als doel de energiemarkt open te breken. Die werd in juli 2004 namelijk geliberaliseerd.

“De energiemarkt was toen nog volledig in handen van overheidsbedrijven Nuon, Essent en Eneco”, zegt topman Swinkels in een persbericht. “Van de partijen in ons kielzog is Budget Energie het meest succesvol. De combinatie NLE/Budget Energie zet onze missie voort, krachtiger dan ooit.”

De overname is overigens nog wel afhankelijk van de nodige Europese goedkeuringen.