Subsidie voor huiseigenaren die gaskraan laten slopen

Home » Energie Nieuws » Subsidie voor huiseigenaren die gaskraan laten slopen

Vanaf 1 september kunnen particulieren in Amsterdam ook een subsidie krijgen om de gasaansluiting in hun huis te laten verwijderen. Gemeente Amsterdam trekt hier vijf miljoen euro voor uit. De subsidie is maximaal 5.000 euro en voor het opwekken van duurzame energie wordt maximaal 8.000 euro gesubsidieerd.

In november 2016 kram Amsterdam met het plan dat de stad in 2050 aardgasloos moet maken. Het nieuwe en meest ingrijpende aspect was dat bestaande gebouwen op de grote schaal van het aardgas afgaan. In de eerste instantie werkte de gemeente vooral samen met woningcorporaties, maar nu trekt Amsterdam ook vijf miljoen uit voor subsidies voor particulieren. Volgens de woordvoerder van wethouder Abdeluheb Choho (Duurzaamheid) is de subsidie bedoeld om de energietransitie zo groots mogelijk aan te pakken en te zorgen dat alle Amsterdammers meedoen, niet alleen woningcorporaties en bedrijven. De subsidie is natuurlijk niet genoeg om iedereen van het aardgas te halen, maar het is een begin.

Het best betaalbare alternatief voor gas in bestaande woningen is een warmtenet, waarbij huizen worden verwarmd met restwarmte vanuit de industrie. Amsterdam heeft een van de grootste warmtenetten van Nederland, dat ongeveer 325 duizend woningen zou kunnen voldoen. Wie in delen van de stad woont waar geen warmtenetten beschikbaar zijn, kunnen elektrische oplossingen krijgen: warmtepompen of infraroodpanelen. De nodige elektriciteit wordt bij voorkeur met zonnepanelen opgewekt.

Voor elke woning is er wel een alternatief voor aardgas te bedenken. De gemeente verwacht dan ook de doelstelling – aardgasloos in 2050 – te halen.

Bron.

Posted on