Nederlander bereid meer te betalen voor oranje stroom

Home » Energie Nieuws » Nederlander bereid meer te betalen voor oranje stroom

Veertig procent van alle Nederlanders is bereid meer te betalen voor groene stroom. De helft van deze groep is tevens bereid extra geld neer te tellen voor groene stroom die opgewekt is in Nederland, ook wel ‘oranje’ stroom genoemd. Dat blijkt uit landelijk onderzoek van de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise onder ruim duizend respondenten in samenwerking met onderzoeksbureau CG selecties.

Dat het hier niet enkel sociaal wenselijke antwoorden betreft, is terug te zien in het aantal afgesloten ‘oranje’ energiecontracten. Het aantal consumenten dat voor zogenoemde ‘oranje’ stroom kiest, neemt in rap tempo toe. In het eerste kwartaal van dit jaar koos 27,5 procent in de energievergelijker van Pricewise voor duurzame stroom van eigen bodem. In het eerste kwartaal van 2016 was dat nog maar 4,9 procent en in 2015 koos een schamele 1,5 procent hiervoor. Dat is een groei van factor twintig.

Groene stroom uit Europa behoudt het grootste aandeel. In het eerste kwartaal van 2015 koos 57,5 procent hiervoor. Het aandeel stijgt in het eerste kwartaal van 2016 naar 65,4 procent, maar daalt tot 40,6 procent in het eerste kwartaal van 2017. Grijze stroom wordt door ongeveer een derde gekozen. Het aandeel hiervan is de afgelopen twee jaar overall iets gedaald van 41 procent in het eerste kwartaal van 2015 naar 31,9 in het eerste kwartaal van 2017.

Bron.

Posted on