Nederland wordt afhankelijk van buitenlands gas

Home » Energie Nieuws » Nederland wordt afhankelijk van buitenlands gas

Afhankelijk van beslissingen door het komende kabinet over de aardgaswinning heeft Nederland mogelijk sneller dan verwacht buitenlands gas nodig. In het snelste scenario is Nederland al in 2021 een gas-importeur. Dat concludeert TNO na onderzoek. In de Nationale Energieverkenning 2016 wordt nog uitgegaan van op zijn vroegst in 2030.

Nederland voorziet al decennia in de eigen gasbehoefte en verdient daarnaast miljarden euro’s met de export van gas. De gaswinning is de laatste jaren echter steeds verder teruggeschaald vanwege aardbevingen in het winningsgebied in Groningen. Als de productie verder wordt beperkt en de exploratie wordt gestaakt dan moet Nederland binnen 4 tot 6 jaar aan het infuus, zo komt naar voren uit het onderzoek. TNO benadrukt dat er een hoop onzekere factoren zijn die de voorspellingen beïnvloeden.

Een probleem bij het importeren van gas is dat Nederlandse huishoudens nu zijn ingesteld op zogeheten laagcalorisch aardgas. Internationaal wordt alleen hoogcalorisch gas aangeboden. Dat betekent dat het gas moet worden aangelengd of dat huishoudelijke installaties moeten worden vervangen. De industrie en energiecentrales gebruiken wel al hoogcalorisch gas. Het importeren van gas is verder geen probleem. Dat kan met schepen of via pijpleidingen. Wat wel lastig is volgens TNO is de overgangsfase als Nederland geleidelijk meer overgaat van aardgas op hernieuwbare energie.

Bron.

Posted on