Milieu Centraal helpt de zoektocht naar de juiste ledlamp

Home » Energie Nieuws » Milieu Centraal helpt de zoektocht naar de juiste ledlamp

Milieu Centraal heeft voor consumenten een keuzehulp voor led-lampen geïntroduceerd. De organisatie adviseert mensen direct de halogeenlampen te vervangen, en niet te wachten totdat ze stuk gaan.

Uit onderzoek dat Milieu Centraal afgelopen jaar presenteerde, blijkt dat in Nederlandse huizen nog zo’n 100 miljoen halogeenlampen branden. De helft hiervan hangt op plekken waar lampen het meeste branden, zoals de woonkamer en de keuken. Er zijn gemiddeld 13 halogeenlampen in een woning. Vervanging van al deze lampen door led bespaart volgens Milieu Centraal bijna 15 euro per jaar aan stroom.

‘Omdat het verwisselen van een halogeenlamp niet zo makkelijk is als een hebben wij een keuzehulp gemaakt’, aldus Mariken Stolk van Milieu Centraal. ‘In 5 stappen leggen wij uit waar je op moet letten als je een led-lamp wilt kopen. Zo helpen we miskopen te voorkomen.’

Milieu Centraal adviseert mensen om direct de halogeenlampen te vervangen, en niet te wachten totdat ze stuk zijn. Dit geldt volgens de organisatie zeker voor lampen in de woonkamer en de keuken, die de meeste uren per dag branden.

De 5 stappen in de keuzehulp zijn:

  • Stap 1: pak de oude lamp.
  • Stap 2: noteer de kleine lettertjes.
  • Stap 3: kies het gewenste licht.
  • Stap 4: dimbaar? Controleer de schakelaar.
  • Stap 5: ga naar de winkel of shop online.

Bron.

Posted on