Hr-ketel populairder dan warmtepomp

Home » Energie Nieuws » Hr-ketel populairder dan warmtepomp

 

 

Ondanks de strenge doelstellingen in het klimaatakkoord om de uitstoot van broeikas terug te dringen, neemt de verkoop van hr-ketels nog steeds toe. Terwijl de groei in verkoop van duurzame verwarmingmethoden, zoals een warmtepomp, juist daalt. Dat blijkt uit onderzoek van Natuur & Milieu en netbeheerders Stedin en Liander.

Natuur & Milieu vindt het opmerkelijk nieuws, omdat we juist van het aardgas af moeten. Alleen op die manier kan Nederland aan de klimaatdoelstellingen voldoen. Een hr-ketel is echter een stuk goedkoper in de aanschaf dus daarom veel populairder.

Cijfers

Volgens cijfers ging de verkoop van warmtepompen weliswaar omhoog, maar aanzienlijk minder sterk dan het jaar ervoor. De groei bedroeg slechts 15 procent ten opzichte van 44 procent het jaar ervoor. Er worden jaarlijks ongeveer 85.000 warmtepompen verkocht.

De verkoop van hr-ketels steeg in 2017 met 3 procent naar zo’n 425.000 stuks. Vooral bij nieuwbouwhuizen steeg de verkoop explosief. In 2016 kreeg 75 procent van de nieuwe woningen een hr-gasketel mee. Aangezien een gemiddelde ketel zo’n 15 jaar meegaat, betekent dit dat veel huizen tot 2030 aan het gas ‘vastzitten’.

Posted on