EU heeft klimaatakkoord Parijs goedgekeurd.

Home » Energie Nieuws » EU heeft klimaatakkoord Parijs goedgekeurd.

Het Europees Parlement heeft dinsdag in Straatsburg met overweldigende meerderheid de ratificatie door de EU van het klimaatakkoord van Parijs goedgekeurd.

Daardoor kan het wereldwijde verdrag nog dit jaar in werking treden.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, speciaal voor de ratificatieceremonie naar het parlement gekomen, bedankte de EU voor ”het getoonde leiderschap”.

De 28 EU-milieuministers gaven afgelopen vrijdag gezamenlijk groen licht voor ratificatie, nog voor alle nationale parlementen het verdrag hebben bekrachtigd, inclusief Nederland.

 

Historische stemming

Van de 751 Europarlementariërs stemden er 610 voor. D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy was een van de velen die van een historische stemming sprak. ”We moeten nu keihard aan de slag om de afspraken in concrete doelen uit te werken.”

Zijn CDA-collega Annie Schreijer-Pierik ziet ”grote kansen” voor duurzame ondernemers in Nederland bijvoorbeeld op het gebied van zonnepanelen en woningisolatie. PVV’er Marcel de Graaff stemde tegen. Volgens hem zullen ”hardwerkende burgers’’ meer moeten gaan betalen voor hun elektriciteit.

Posted on