Energiezuinige kantoren kosten ruim 1 miljard meer.

Home » Energie Nieuws » Energiezuinige kantoren kosten ruim 1 miljard meer.

Het kost minstens twee miljard euro om alle Nederlandse kantoren energiezuinig te maken. Daarmee vallen de kosten voor vastgoedeigenaren ruim 1 miljard hoger uit dan de 860 miljoen euro die minister Stef Blok eind november voorspelde. Dat zeggen marktpartijen die betrokken zijn bij de renovaties van kantoren, schrijft het Financiëele Dagblad dinsdag.

In november 2016 meldde Stef Blok, toenmalig minister van Wonen en Rijksdienst, dat alle Nederlandse kantoren vanaf 2023 energiezuinig moeten zijn. Ze moeten dan allemaal voldoen aan energielabel C of hoger om nog gebruikt te mogen worden. De eventuele renovatiekosten komen voor rekening van de vastgoedeigenaren. Het gaat dan bijvoorbeeld om dak- en glasisolatie of energiezuinige verlichting.

Destijds berekende het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) dat kantoren met energielabel G ongeveer 57 euro per vierkante meter nodig hebben om te worden omgebouwd naar label C. Om van gebouwen met label D, E en F gebouwen met label C te maken, zouden de kosten tussen de 5 euro en 37 euro per vierkante meter liggen.

De maatregelen betalen zich gemiddeld in drie tot zesenhalf jaar terug door een besparing op energiekosten, verwachtte Blok in 2016. Een te rooskleurig beeld, vinden specialisten op het gebied van duurzaamheid en renovaties. Met name bij oude kantoren op slechte locaties zou de investering zich niet terugbetalen.  Volgens Rinus Vader, strategisch adviseur bij ingenieursbureau Royal HaskoningDHV, kunnen de kosten uit het EIB-rapport met factor 2,5 worden verhoogd.

Het EIB weerspreekt de aantijgingen tegenover de krant.

Bron.

Posted on