Eneco stoot warmtenetten af

Home » Energie Nieuws » Eneco stoot warmtenetten af

 

 

 

Eteck Energie Bedrijven neemt op 1 maart zestien lokale warmteprojecten in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht over van Eneco.

Door het afstoten van de warmtenetten kan Eneco ‘de snelheid en impact van haar bijdrage aan de energietransitie’ versnellen, zegt Michiel van den Berg, directeur Warmte & Koude bij Eneco. Het aantal klanten dat met de transactie gemoeid is, is relatief klein: 1861. Eerder deze maand kocht Eneco zelf het ‘grijze’ E.ON op, goed voor 200.000 klanten.

Privatisering
De op- en verkoopactiviteiten van Nederlands laatste publieke energiebedrijf volgen op het nieuws dat de aandeelhouders en het bestuur een overeenkomst hebben bereikt die het mogelijk moeten maken dat Eneco verkocht wordt aan een private partij. Ondanks breed protest van klanten, burgers, academici en medewerkers, heeft een meerderheid van de aandeelhoudende gemeente daarmee ingestemd. Bedrijven als Shell, Total, de investeerders HAL en CVC en de nutsbedrijven Engie en Verbund zouden al interesse tonen om een bod uit te brengen. Na de gemeenteraadsverkiezingen in maart moet meer duidelijkheid komen over de privatisering.

Eteck Energie ontwikkelt, financiert, bouwt en beheert duurzame, collectieve, decentrale installaties voor warmte en/of koudelevering. Het bedrijf is een voortvloeisel uit het oude Haagse familiebedrijf Van Eck en exploiteert inmiddels ruim 200 lokale warmte- en koudenetten. In april 2017 nam het de warmteactiviteiten van Greenspread al overgenomen, waarmee het de grootste WKO-leverancier van Nederland werd. De grootste netwerken daarvan daarvan hebben een paar duizend woning-aansluitingen. Om de overname te realiseren, werd Eteck gesteund door de ABN AMRO en TDP.

Posted on