Amerika kan pas over jaren uit klimaatakkoord stappen

Home » Energie Nieuws » Amerika kan pas over jaren uit klimaatakkoord stappen

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vindt dat president Trump van Amerika gewaarschuwd moet worden dat hij niet zomaar uit het klimaatakkoord kan stappen. Juncker zei op een bijeenkomst in Berlijn: “De Amerikanen kunnen er niet zomaar uitstappen. Trump denkt wel dat dit kan, maar dat komt doordat hij de details niet kent.” Volgens de voorzitter gaat het nog jaren duren voordat de VS af is van alle verantwoordelijkheden die het land is aangegaan bij ondertekening van het akkoord.

China en de Europese Unie hebben zich afgelopen vrijdag uitgesproken voor een nauwere samenwerking om uitstoot van CO2 tegen te gaan. De Chinese premier Li Keqiang en vertegenwoordigers van de EU zijn overeengekomen dat zij gezamenlijk het voortouw nemen bij de uitvoering van de in het klimaatakkoord gemaakte afspraken. Hiermee nemen China en de EU duidelijk stelling tegen president Trump.

China en de EU willen het gebruik van hernieuwbare energiebronnen stimuleren in plaats van fossiele brandstoffen en er zijn afspraken gemaakt over de handel in rechten voor de uitstoot van CO2.

Over het aangekondigde vertrek uit het klimaatakkoord door Amerika is ook kort geregeerd door de VN. Via Twitter werden de woorden van VN-secretaris-generaal Guterres aangehaald: ‘Klimaatverandering valt niet te ontkennen. Klimaatactie valt niet tegen te houden’.

Bron.

Posted on