2016 15% meer duurzame stroom geproduceerd

Home » Energie Nieuws » 2016 15% meer duurzame stroom geproduceerd

De productie van duurzame elektriciteit is vorig jaar met 15 procent gestegen. Bijna 13 procent van het totale stroomverbruik werd in 2016 duurzaam opgewekt. In 2015 werd nog 11 procent van de verbruikte stroom uit hernieuwbare bronnen geproduceerd, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Het aandeel hernieuwbare elektriciteit groeide met name door het toegenomen gebruik van windmolens. Windmolens zijn goed voor 70 procent van de toename. De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen kwam vorig jaar uit op 15 miljard kilowattuur (kWh). Een jaar eerder ging het nog om 13 miljard kWh. Vorig jaar werd de helft van de duurzame elektriciteit met windmolens opgewekt. Een derde met het verbruik van biomassa en een tiende met waterkracht en zonnepanelen. De capaciteit van windparken op zee is ruimschoots verdubbeld naar bijna 1.000 megawatt. Zo kwam er een park op zee bij Schiermonnikoog bij met een capaciteit van 600 megawatt.

Op land groeide het vermogen van windmolens met 7 procent naar 3.200 megawatt. Gekeken naar alle windmolens kwam er vorig jaar een vermogen van ruim 800 megawatt bij. “Ook de productie van stroom met behulp van zonnepanelen nam toe, maar legt naar verhouding nog weinig gewicht in de schaal”, meldt het CBS. De opwekking van elektriciteit uit het verbruik van biomassa is in de afgelopen drie jaar stabiel gebleven. Eind 2016 hadden alle windmolens in de Europese Unie samen een capaciteit van 154.000 megawatt. Duitsland is goed voor ongeveer een derde van deze capaciteit. Spanje volgt met 15 procent.

Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan op de derde en vierde plaats. Nederland staat met een aandeel van bijna 3 procent op plek tien.

Bron.

Posted on