Zonnepanelen voor particulieren

Er is veel te lezen over zonnepanelen. Hoe deze werken, wat het rendement is, wat deze panelen kosten, noem het maar op. Hierbij zetten wij de belangrijkste zaken voor u op een rij.

Zonnepanelen zijn er in vele soorten en maten. In Nederland zijn meer dan 400 merken leverbaar. Uiteraard zijn er volgens de aanbieders alleen maar goede zonnepanelen, maar hoe kunt u het beste een goede keuze maken uit dit enorme aanbod tenslotte is elke situatie anders.

Er zijn meerdere factoren die verantwoordelijk zijn voor een correcte offerte, U kunt hierbij denken aan de ligging van het pand tegenover de draaing van de zon, de helling van het dak in graden, het dak oppervlak, schaduwvlakken en of schaduwwerkingen door opstakels , het aantal zonuren van de locatie, garanties en subsidies, het servicenetwerk, veiligheid, verzekering, onderhoud, ….  etc.etc. Te veel factoren die onafhangkelijk moeten worden beantwoord. De adviseurs van Uw Energie Beheer hebben gedegen vakkennis en een uitgebreide ervaring op meerdere niveau’s. Door dit advies maak u als klant een juiste beslissing of u nu wel of niet de investering gaat doen.

A. Schoonbeek

Polykristallijn

In tegenstelling tot monokristallijnpanelen bestaan de zonnecellen van polykristallijn uit meerdere kristallen. Polykristallijn zonnepanelen worden uit dezelfde grond gemaakt als monokristallijn zonnepanelen. Het uiteindelijke verschil zit hem in het stollingsproces.

Waar kristallijne cellen bij poly gewoonweg stollen, worden deze kristallijne cellen bij monokristallijn zonnepanelen rechtgetrokken in dezelfde richting, waardoor alle cellen dezelfde richting op liggen. Polykristallijn zonnepanelen hebben een vermogen van 270 tot 365 wp, met een blauw tot donkerblauwe afwerking.

Indien er genoeg dakruimte is, kun je snel een redelijk hoog rendement behalen, doordat de panelen over het algemeen gunstig (lager) geprijsd zijn dan monokristallijnpanelen en zijn deze bij uitstek geschikt voor grote installaties (MW).

D.J Teer en M. Boagaard

Monokristallijn

Zonnepanelen van monokristallijn, (zwarte panelen) hebben een vermogen van 280 tot 510 wp, met een zwarte afwerking. Van de verschillende soorten zonnepanelen in de wereld heeft dit type paneel het meeste vermogen, niet voor niets kiezen de meeste Nederlanders voor dit type paneel.

De zonnecellen van een monokristallijn paneel bestaan uit één kristal. Daarmee zijn ze de beste keus als je maximaal rendement uit je investering wilt halen. Doordat het productieproces van monokristallijn zonnepanelen langer en intensiever is en het paneel een hoger rendement oplevert, zijn deze panelen wel duurder dan polykristallijn zonnepanelen, zo’n 8%.

Ondanks de aanschafprijs is het rendement op uw investering beter en indien u een beperkte ruimte heeft op het dak kan dit type paneel een goede oplossing bieden.

Opbouw investering zonnepanelen

Het zal u niet verbazen dat 50 procent van de investering naar het product zelf gaat het zonnepaneel.

Indien er met een centrale omvormer gewerkt kan worden dan zal dit 20 procent van de kosten zijn. Indien er gewerkt moet worden met micro-omvormers, optimizers dan wordt dit 30-35 procent van de totale kostprijs.

Werkuren montage en montagemateriaal
Voor montage- en elektriciteitswerk betaal je de kosten van een 20 procent voor de werkuren van de dakwerkers bij het plaatsen van de zonnepanelen, het aanbrengen van bekabeling en het koppelen van de zonnepanelen met bijvoorbeeld de omvormer (s) en het aanpassen van de meterkast door de gecertificeerde installateur.

Montagematerialen die worden gebruikt om de zonnepanelen te plaatsen. Hieronder verstaan we de rails waarop de zonnepanelen worden bevestigt, de dakhaken die worden aangebracht maar ook bijvoorbeeld bekabeling die wordt aangelegd.

De laatste 10 procent van de totale kostprijs zal bestaan uit deze materialen. Samen met de 50 procent kosten van de zonnepanelen op zich en de 20 procent voor respectievelijk de omvormer en de 20 procent aan werkuren montage, vormt dit de totale kosten van zonnepanelen. Echter zijn er meer factoren die meespelen bij de prijzen van zonnepanelen.

Prijsfactoren van zonnepanelen
De uiteindelijke prijs die je betaalt voor de aanschaf van zonnepanelen wordt bepaald door veel factoren: de ruimte die je op het dak hebt, hoeveel energie heeft u nodig, het door u beoogde rendement en marktcondities.

Specialisten op het gebied van zonnepanelen kunnen kijken welke soort zonnepaneel, omvormer, optimizer het meeste rendement oplevert in uw situatie, in overleg met de klant, de hoeveelheid zonnepanelen die geplaatst zullen worden. Om een goed beeld te krijgen van de kosten van zonnepanelen naar uw wensen, is het dus verstandig om offertes aan te vragen.

Zonnepanelen gaan ongeveer 30-35 jaar mee. Gemiddeld wordt er 10-12 jaar garantie gegeven op het product zonnepaneel. De garantie op de volledige werking (lees hier opbrengst garantie)  van zonnepanelen is 25 jaar.
De omvormer welke de gelijkstroom (hoogspanning) afkomstig van zonnepanelen omzet naar wisselstroom (laagspanning) zodat het op het netwerk gezet kan worden, zal na ongeveer 15 jaar vervangen moeten worden.  Relatief gezien zijn de kosten hiervan laag.
Onder ondercontructie verstaan we de dakhaken, bevestingrails, paneelkuipen, rubber of andere inbouwdakbakken, gemiddeld genomen zijn hier garantie afspraken te vinden van 15-25 jaar.

   

De overheid vindt het belangrijk dat er bewust wordt omgegaan met het verbruik van fossiele brandstoffen en dat er nagedacht wordt over duurzaaming in ons leven. Dit stimuleren zij door middel van subsidies en het verhogen van de belasting op het verbruik en uitstoot (CO2) . Ook bieden somige gemeenten subsidies aan. Het is zeker verstandig en soms de moeite waard om je hier goed over te informeren. Stroom die je door middel van je zonnepanelen opwekt kunt u tot en met 2023 aftrekken van uw eigen energieverbruik (Dit noemt men salderen).

E-Mail Contact

Telefonisch Contact

+31 (0) 6 16 26 89 60

Online- E-Mail